Vissenbossen geplaatst in Veenendaal

P1010336Onlangs zijn in twee verschillende wateren in Veenendaal in totaal vier Vissenbossen met een gezamenlijke lengte van 40 meter geplaatst. De aanleg vond plaats in opdracht van Hengelsportvereniging de Rietvoorn. Beide vijvers zijn erg belangrijk voor HSV De Rietvoorn, omdat er regelmatig jeugdcursussen en viswedstrijden worden gehouden.

De laatste jaren waren er klachten over een afname van de vangsten. Vandaar dat het bestuur besloten heeft om in overleg met gemeente en waterschap de Vissenbossen te plaatsen. Door de aanleg van de Vissenbossen ontstaan er meer schuilplaatsen voor jonge vis. Daarnaast vormen de takkenbossen een goede voedingsbodem voor waterinsecten die weer op het menu van de kleinere vissen staan. Een gezonde visstand is daarmee hopelijk gewaarborgd.

Het aanleggen van Vissenbossen is vooral zinvol in kleinere kunstmatige wateren, zoals stadsvijvers. Dit type vijvers wordt intensief beheerd, omdat ze P1010338overtollig water moeten afvoeren en dus niet mogen dichtgroeien. Het waterschap maait de vijvers jaarlijks en daarnaast worden de vijvers periodiek gebaggerd. Het resultaat is dat deze kunstmatige wateren veel ‘kaler’ zijn dan natuurlijke wateren. De Vissenbossen vervangen natuurlijke structuren. Daarmee versterken ze de natuur in deze kunstmatige vijvers en dragen eraan bij dat de sportvissers er weer hun visje kunnen vangen.

De aanleg van de Vissenbossen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij Nederland en de Regeling financiële bijdrage ter verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij MidWest Nederland.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die een Vissenbos biedt voor uw viswater? Neem vrijblijvend contact met ons op en profiteer van 10% korting op de aanlegkosten bij afsluiting van een onderhoudscontract.

Al 1555 keer gelezen.

Geplaatst in Advies en begeleiding, Sportvisserij