Spectaculaire vangst: kongeraal bij vismigratieonderzoek

Kongeraal Noordzeekanaal Visserij Service NederlandKongeraal Noordzeekanaal Visserij Service NederlandIn het najaar van 2013 heeft Visserij Service Nederland weer diverse vismigratieonderzoeken uitgevoerd. Bij één van de bemonsteringen werd een bijzondere vissoort gevangen, namelijk een kongeraal! Deze kongeraal is gevangen tijdens een monitoring in opdracht van Imares. gericht op de uittrek van schieraal. Evenals in het najaar van 2012 heeft Visserij Service Nederland in 2013 de locatie Noordzeekanaal bemonsterd.

In 2012 deden we ook een opvallende vangst, namelijk een hondshaai. Tijdens de laatste bemonstering van 2013 was het opnieuw raak met de vangst van de kongeraal. Voor zover bekend is dit de eerste kongeraal die ooit in het Noordzeekanaal is aangetroffen.

De kongeraal is een vissoort die vooral voorkomt op rotsige bodems. Omdat de Nederlandse Noordzee uit zand bestaat, wordt de vissoort langs de Nederlandse kust maar sporadisch aangetroffen. Hierbij gaat het altijd om kleine exemplaren. Grotere exemplaren trekken naar dieper water, waar ze zich vaak in schuilplaatsen als rotspartijen en scheepswrakken bevinden. De kongeraal is van de Europese aal te onderscheiden door de onderstandige bek en de rugvin die verder vooraan het lichaam begint dan bij de Europese aal.

Al 2064 keer gelezen.

Geplaatst in Bijzondere vangsten, Vismigratie