Uitzet van karpers in KRW-waterlichaam

Naar aanleiding van de vraag van Hengelsportvereniging Groot Rotterdam heeft Visserij Service Nederland karpers uitgezet in de Loet. Dit water maakt deel uit van een KRW-waterlichaam. Karper KRW Visserij Service NederlandVoorafgaand aan de karperuitzet is berekend hoeveel vissen er uitgezet kunnen worden, zonder dat dit een negatief effect heeft op de KRW-beoordeling van het betreffende water. Daarom heeft Visserij Service Nederland in 2012 een visstandbemonstering uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten van deze bemonstering is de toegestane karperbiomassa per hectare berekend, zonder dat dit leidt tot een achteruitgang van de KRW-beoordeling. Met deze berekening is het aantal uit te zetten karpers bepaald, waarbij rekening is gehouden met groei van de karpers en natuurlijke sterfte onder de uitgezette vissen.

Karper KRW Visserij Service NederlandHSV Groot Rotterdam heeft de waterbeheerder benaderd met het uitgewerkte voorstel. Na enkele overleggen en aanvullende berekeningen aan de hand van een KRW-bemonstering uit 2013, is een akkoord voor ‘KRW-proof’ karperuitzet bereikt waarin zowel de hengelsportvereniging en het waterschap zich konden vinden.

Als uitwerking van het akkoord heeft Visserij Service Nederland circa 70 karpers uitgezet. Hierbij is gekozen voor een combinatie van schubkarpers en spiegelkarpers, zodat er weer een gevarieerde en voor sportvissers aantrekkelijke karperpopulatie zwemt.

KLIK HIER voor een bericht over de karperuitzet op de website van Sportvisserij Nederland.

Al 1828 keer gelezen.

Geplaatst in Kaderrichtlijn Water, Sportvisserij