Bijzondere vangsten: houting en sneep

Tijdens een visserijkundig onderzoek hebben we enkele bijzondere vissoorten aangetroffen, waaronder de houting en de sneep. Een opvallend kenmerk van beide vissoorten is de uitstekende neus.Sneep Visserij Service Nederland

De sneep wordt in Nederland beschouwd als een zeldzame vissoort, die vooral voorkomt in de Limburgse Maas. Maar ook in andere Nederlandse rivieren wordt de vissoort in de afgelopen jaren steeds vaker aangetroffen. Tijdens een bemonstering zijn diverse exemplaren met een lengte van tussen de 15 en 30 centimeter.

Houting Visserij Service NederlandOok de houting is een zeldzame vis, die is opgenomen in de Flora- en Faunawet. De oorspronkelijke Rijnpopulatie van tussen zout en zoet water migrerende houtingen wordt als uitgestorven beschouwd. In de afgelopen jaren worden echter steeds houtingen gevangen. Waarschijnlijk zijn deze vissen afkomstig van uitzettingen in Duitsland en Denemarken. Met name in het IJsselmeer en de Randmeren lijkt de houting steeds algemener te worden, maar sinds enkele jaren nemen ook de waarnemingen in de Benedenrivieren toe. Tijdens een bemonstering vingen we enkele grote exemplaren tot maar liefst 60 centimeter!

 

Al 2635 keer gelezen.

Geplaatst in Bijzondere vangsten, Visstandonderzoek