Spectaculaire vangst: grootkopkarper 45 kilo

Regelmatig worden bij visserijkundige onderzoeken en afvissingen bijzondere vangsten gedaan. Nog maar enkele weken geleden troffen we een haai aan in het Noordzeekanaal, maar nu hebben we opnieuw een spectaculaire vangst gedaan. Bij een afvissing van een visvijver in Belgie werden naast een grote hoeveelheid brasem en karper ook enkele grootkopkarpers gevangen. De grootste vis had een gewicht van maar liefst 45 kilo!

De grootkopkarper eet zeer fijn fytoplankton die hij met behulp van tot een fijne zeef vergroeide kieuwboogaanhangsels uit het water filtert. Dit doet de vis door met zijn grote bek wijd geopend rond te zwemmen. Vanwege de specifieke voedselvoorkeur is de grootkopkarper vrijwel onvangbaar voor sportvissers.

 

De grootkopkarper is een uitheemse vissoort die van oorsprong afkomstig is uit Oost-Azie. In de jaren zestig zijn de grootkopkarper en de hierop gelijkende zilverkarper in Europa ingevoerd in de veronderstelling dat de vissen algenbloei kunnen bestrijden. Op veel plaatsen vielen de resultaten echter tegen.

 

Al 4686 keer gelezen.

Geplaatst in Afvissing, Bijzondere vangsten