Glasaalonderzoek bij rioolwaterzuiveringen

Visserij Service Nederland voert een onderzoek uit naar glasaal bij lozingspunten van het effluent van rioolwaterzuiveringen. Doel is om vast te stellen of deze effluentlozingen een aantrekkingskracht op glasaal hebben en of het mogelijk is om deze glasalen op een rendabele manier te vangen, zodat ze kunnen worden overgezet naar geschikte opgroeigebieden.

Glasaal Visserij Service NederlandOp dit moment vinden op vier locaties verspreid door Nederland bemonsteringen met een kruisnet of een speciaal gemaakte glasaalkuil plaats om het aanbod van glasaal vast te stellen. Op alle locaties is glasaal gevangen, maar de aantallen wisselen zeer sterk van één tot meer dan 4.000 exemplaren. Naast de aanbodonderzoeken worden twee invanginstallaties getest, namelijk een ‘glasaaldetector’ en een ‘glasaalkub’. In beide vangtuigen zijn enkele glasaaltjes gevangen, maar de hoeveelheden zijn tot nu toe gering. Mogelijk is dit te wijten aan het lang aanhouden van de winter, waardoor de watertemperatuur nog laag is en daardoor de activiteit van glasaal niet groot. In de komende weken zal blijken of de effectiviteit van de invangmethodes bij hogere watertemperaturen toeneemt.Visserij Service Nederland glasaalonderzoek

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie ‘Innovatie in de visketen’ van het Ministerie van Economische zaken en het Europees Visserijfonds (EVF). Daarnaast dragen verschillende waterbeheerders en sectororganisaties van de beroeps- en sportvisserij bij aan het mogelijk maken van dit project.

Via deze website houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. In de loop van 2013 zal het eindrapport van het onderzoek op de website verschijnen.

EVF: Investering in duurzame visserij
EVF: Investering in duurzame visserij

Al 1656 keer gelezen.

Geplaatst in Vismigratie