Bijzondere vangsten: blauwneus en donaubrasem

Als gevolg van de aanleg van het Main-Donaukanaal zijn er diverse vissoorten uit het stroomgebied van de Donau in het stroomgebied van de Rijn terecht gekomen. Bekende voorbeelden zijn de roofblei en  diverse grondels, die Blauwneus Visserij Service Nederlandalgemeen in de Nederlandse rivieren voorkomen. Er zijn echter nog meer vissoorten uit Oost-Europa in Nederland terecht gekomen, die veel minder algemeen en daardoor ook minder bekend zijn. In de afgelopen tijd hebben wij bij onderzoek enkele van deze vissen aangetroffen, namelijk de blauwneus en de donaubrasem.

De blauwneus is gemakkelijk te herkennen aan de ‘rubberachtige’ neus en de onderstandige, hoefijzervormige bek. De vis wordt op meerdere plaatsen in Nederland aangetroffen, maar de aantallen zijn niet groot. Daarom wordt de blauwneus als zeer zeldzaam beschouwd.Donaubrasem Visserij Service Nederland

De donaubrasem lijkt in eerste instantie op de kolblei, met een groot oog en grof schubbenpatroon. Een duidelijk onderscheid met de kolblei is de bij de donaubrasem zeer lange anaalvin. De donaubrasem wordt verspreid in de Nederlandse rivieren aangetroffen, maar evenals bij de blauwneus zijn de aantallen klein.

Al 2594 keer gelezen.

Geplaatst in Bijzondere vangsten